Περιβαλλοντικά εγκλήματα σε υγροβιότοπους του Νομού Θεσσαλονίκης

Περιβαλλοντικά εγκλήματα σε υγροβιότοπους του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5501/02.02.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκονται υγροβιότοποι του νομού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δέλτα του Αξιού και στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης. Οι προστατευόμενες αυτές περιοχές έχουν κατακλυστεί από όγκους απορριμμάτων, ελαστικών, μπαζών και βιομηχανικών υλικών, που εναποθέτουν επιτήδειοι κυρίως τις νυχτερινές ώρες που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Το δέλτα του Αξιού ποταμού έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και το οικοσύστημα βρίσκεται σε πλήρη επικινδυνότητα. Η ανεξέλεγκτη ρύπανση επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, λόγω του γεγονότος της μη ανανέωσης των συμβάσεων των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης και της μείωσης των περιπολιών στην περιοχή.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στην λίμνη Κορώνεια, η σωτηρία της οποία βρίσκεται στο κενό, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Η λίμνη έχει μετατραπεί σε βάλτο και ο υδροφόρος ορίζοντας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κινδυνεύει με οριστική ξήρανση. Μάλιστα, είναι ορατή η απειλή για νέα καταδίκη της χώρας μας από την Ε.Ε. και η επιβολή προστίμων, έπειτα από την  πρώτη καταδίκη το 2002.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να σταματήσουν να συντελούνται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στους υγροβιοτόπους του νομού Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου